fej

Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

 

>>KEZDŐLAP

 

 

 

>>EGYESÜLETI PROGRAMOK

>>AZ EGYESÜLET

>>SIKEREINK

 

 

FŐZZÜK KI!

Milyen legyen a buszmegálló mögötti tér?

Lehet-e Óballának főtere?

 

Régóta lóg a levegőben, hogy akár lehetne valami azon az üres telken, ami a Haranglábnál, a buszmegálló mögött van. Például egy templom… gondolta sokáig mindenki, hiszen a telek egyházi kezelésben volt. De lássuk be, aránylag kevés realitása van annak, hogy manapság valaki odavarázsol egy templomot toronnyal, toronyórával. A telek viszont a falu központja lehetne, jó lenne csipkerózsika-álmából felébreszteni!

Most viszont beindult valami! Miért pont most? Messziről indult a történet. A Nemzeti Kulturális Alap 25 éves, és annak Építőművészeti Kollégiuma ezt emlékezetessé akarta tenni. Budapesten kiállítás készült neves építészek munkáiból, de kerestek vidéki helyszínt is, ahol a rendelkezésre álló szerény forrásokból valami maradandó is elkészülne. Hajnal Laci jókor jó helyen volt, beajánlotta Óballát… 2018 nyarán Csernus Lőrinc építész és Buella Mónika tájépítész látogatást is tettek a faluba, és megszületett a döntés: készüljön itt, e téren valami, amit a falu lakói és látogatói is szeretnek, és az építészeknek is izgalmas feladat.

Honnan lehet vajon megtudni, hogy a falu lakói és látogatói mit szeretnének? A válasz elég egyszerű: meg kell őket kérdezni… Az ilyet manapság közösségi tervezésnek nevezik: az Építészkollégium megmondja, hogy mik a lehetőségek (időben, anyagilag), Óballa lakói és látogatói mesélnek az életükről, a faluról, eközben felírnak minden jó ötletet, ami e térre vonatkozik, elmondják, mit tudnának elképzelni, mit látnának, mit tennének szívesen ezek a téren, a tervezők, jelen esetben az Ybl Miklós Építéstudományi Kar tanárai és hallgatói pedig beleadják mindazt a szakmaiságot, amit építészként képviselnek.

A munka megkezdődött, és e helyen tudósítunk arról, hogy hol tart, merre halad. Az alábbiakban blog-szerűen időrendben (a legfrissebb van elől) olvasható, hogy mi történt eddig.

 

NEGYEDIK ÓBALLAI „FŐZZÜK KI!” TALÁLKOZÓ – 2019. JÚLIUS 7.

 

A negyedik közös alkalomra az építészhallgatók kész tervet, sőt, a könnyebb érthetőség kedvéért ismét makettet is hoztak.

Köszönjük a július 7-i találkozót mindenkinek, aki testben vagy lélekben velünk volt! A beszélgetés végére nagyon bíztató eredmény született, várjuk a további fejleményeket!

 

A HARMADIK TALÁLKOZÓN BEMUTATOTT VÁZLATOK

 

Április 13-án a kocsmában lezajlott a 3. találkozó, amelyre az építészek 2 konkrét tervváltozattal készültek, vázlatokkal, makettekkel érkeztek.

Az 1. koncepció a szakralitást helyezi előtérbe „azáltal, hogy az odaérkezőket egy fa oszlopsorral felnyitott épület fogadja. Nem a mindennapi Üdvözlégy helyszíneként szolgál, hanem a csendes elvonulás helyét biztosítja.” PDF letöltése

A 2. koncepció egy funkcionális elrendezést kínál a tér vízműtelek felőli oldalán. PDF letöltése

A találkozón és az azóta lezajlott beszélgetésben az körvonalazódik, hogy a két terv összegyúrásából jöhet ki egy olyan verzió, amelyben a tér kihasználásának újragondolásával mind a szakralitás, mint a gyakorlati funkciók megjelennek.

 

MEGHÍVÓ A HARMADIK ÓBALLAI „FŐZZÜK KI!” TALÁLKOZÓRA – 2019. ÁPRILIS 13.

 

A sajnálatos halasztás után április 13-án folytatjuk a „főtér” közös tervezését a faluban. A múltkori alkalommal körvonalazódtak a legfontosabb funkciók (lásd egy bejegyzéssel lejjebb). Az építészek ezek alapján a 3. találkozóra már konkrét vázlatokkal érkeznek. Így jobban el tudjuk majd képzelni: jól találtuk-e ki, milyenné alakul át a tér, ilyennek szeretnénk-e?

A találkozó helyszíne az Erdei Kocsma. 10-től délig beszélgetünk, után szalonnát sütünk (…és beszélgetünk). Várunk mindenkit szeretettel!

Mindenkinek számít a véleménye! Most még együtt tudjuk kitalálni, milyen legyen a tér!

 

A MÁSODIK TALÁLKOZÓ EREDMÉNYEI

 

Március 9-én ismét a faluba látogattak az Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói dr. Rohoska Csaba építész-tanár vezetésével, hogy tovább beszélgessünk a buszmegálló mögötti tér lehetőségeiről. Velünk volt Markót Imre polgármester úr, és a Nemzeti Kulturális Alap képviseletében Buella Mónika tájépítész is. A faluból, illetve Törökszentmiklósról sajnos viszonylag kevesen tudtak csatlakozni.

A program kicsit változott az előre eltervezetthez képest: már délelőtt szóba kerültek mindazok a lehetőségek, funkciók, igények, amelyek az első találkozón elhangzottak, így a kása kerülgetése helyett egyből belevágtunk ezek átbeszélésébe. A fő kérdések továbbra is: mire volna érdemes használni ezt a nem is olyan nagy területet, milyen funkciókat, építményeket, esetleg épületeket használna szívesen a balai lakosság (lakók és nyaralók egyaránt), és mi emelné a falu fényét, népszerűségét, ha a látogatókra is gondolunk?

Még a konkrét funkciók, építmények számbavétele előtt megpróbáltuk elképzelni, hogy mit adhat, mit üzenhet a falunak, nekünk, a látogatóknak ez tér, amennyiben sikerül széppé, vonzóvá, jól használhatóvá kialakítanunk.

  • Szeretnénk, hogy aki busszal, autóval, biciklivel vagy akár gyalog megérkezik ebbe a térbe (a falu középpontjába), azt érezze: „Jó itt lenni!”. A tér egyben a falu tengelye is (hiszen eredetileg egy templomot képzeltek ide a település alapítói), és mint ilyen, a mi világunk középpontja, az „itt és most” szimbóluma.
  • Szeretnénk azt is, ha a tér építészeti szépsége, minősége példa lenne a falu számára, hogy mindenki a saját portáján is erre a szépségre, egységességre törekedjen.
  • És azt is szeretnénk, hogy a faluba látogatók otthon érezhessék magukat, hogy legyen egy hely, ahol megpihenhetnek, ahol nem vendégnek vagy betolakodónak érzik magukat, és ahol akár a tűzrakó-helyet is használhatják. „Süss szalonnát Óballán!” – ez lehet az üzenet a látgatók számára. És ami a gyakorlati oldalát illeti: egy tájékoztató tábláról kiderülhet, hogy sörön kívül szalonna is, kenyér is, sőt tűzifa is kapható a kocsmában/boltban.

Aztán előkerültek a konkrét funkciók, a lehetséges építmények, létesítmények listája. Megfogalmazódott, hogy olyan teret, létesítményeket érdemes létrehozni, amelyek több mindenre használhatók, amelyek nem korlátozzák a lehetőségeket, és amelyek nyitottak (nem kell senkitől kulcsot kérni semmihez). Így a tér egyformán hasznos és vonzó lehet helyi gyerekeknek, időseknek, egy kerékpáros társaságnak vagy a falunap forgatagának.

Két olyan funkciót, amely a kezdetektől visszatérően felmerül, józan megfontolás alapján elvetettünk. Az egyik a kemence: tudjuk, hogy egy kemencét értéssel kell használni, mert könnyen tönkre lehet tenni; ehhez így kellene valaki, aki gondját viseli, felügyeli a használókat. Hosszú távon nem láttuk, ez miként valósítható meg.  A másik a WC: nyilván jó lenne, a falunapon különösen, de egy ilyen létesítménynek nagy a fenntartási igénye: takarítani kell (és mi van, ha valaki nem kulturáltan használja…), télen vízteleníteni stb. Sem a falu, sem az önkormányzat nem tudja felvállalni: emellett pedig van wc a kocsmában, az iskolában.

Fontos tudnunk, hogy mi nem lesz, de lássuk, hogy mi az, amiben mindenki egyetértett: TŰZRAKÓ mint vonzó közösségi funkció. Árnyékoló és esővédő TETŐ, és az ehhez tartozó ÜLŐFELÜLETEK, PADOK, ami szintén segíti a közösségi élményt, találkozást, megpihenést. A tűz párjaként vagy kiegészítéseként VÍZ: inni, kezet mosni, mosogatni, főzni, és valamiféle gyönyörködtető és a klímát is javító vízfelületként. Extraként pedig felmerült a TEKEPÁLYA (gurulós): régen is volt, ma is valószínűleg sokan kedvelnék.

További szempontok, javaslatok, amik felmerültek: a tengely (mint máshol a templomtorony) valamiféle építészeti kiemelése; a harangláb és a buszmegálló is része a térnek, jó lenne, ha ez majd érződne is; az önkormányzat rendelkezik bazalt kockakövekkel – ennek felhasználásával az úttestre (buszfordulóra) is ki tudnánk terjeszteni a felújítást; információs, tájékoztatót táblákat elhelyezhetünk részben a falut bemutatva, részben a használattal kapcsolatban; jó lehetőség helyi építészeti motívumokat, hagyományos anyagokat (fa) használni.

Mindezekből tehát az körvonalazódik, hogy nem egy zárt épületre, hanem nyitott közösségi építményekre van igénye a falunak, ami természetesen szép (de kevés ápolást igénylő) kertbe, zöldbe ágyazódik.

Az építészhallgatók a beszélgetés alapján vázlatokat készítenek, amelyeket legközelebb, valószínűleg még márciusban bemutatnak, megosztanak minden érdeklődővel.

 

2019.03.09. MÁSODIK „FŐZZÜK KI!” TALÁLKOZÓ ÓBALLÁN

 

Március 9-én, szombaton kerül sor a második találkozóra a helyszínen.
A nap fő eseménye a 14-16 óra közötti találkozó az Iskolában!

Kedves Óballaiak-, Elszármazottak-, Menedékkeresők-, Érdeklődők-, jövendő Otthont Találók! Szeretettel várjuk Önöket a közösségi tervezésünk következő találkozójára, a második beszélgetésre, melynek témája a buszmegálló környékének rendezése. Építészeink 10 órától 17 óráig tartanak „műhelynapot”, ahol alkalom nyílik a beszélgetésre: milyen legyen Óballa „főtere”?

Kérjük, hogy Ön is vegyen részt a beszélgetésen, ha valamilyen okból elkötelezett Óballa megmaradása iránt!

A Törökszentmiklós felől nem kerékpárral vagy autóval érkezőknek javasoljuk a menetrendszerinti autóbuszjáratot a törökszentmiklósi buszpályaudvarról 10.50-kor, visszafelé indul Óballáról 16 órakor.

A részvétel természetesen ingyenes (süteményt szívesen fogadnak az alkotók és a résztvevők...).

 

2019.01.19. ELSŐ „FŐZZÜK KI!” TALÁLKOZÓ ÓBALLÁN

 

Január közepén végre megtörtént az első igazi találkozás. A falu lakói, látogatói, érdeklődők és a Budapestről érkező építészhallgatók, tervezők töltöttek el együtt egy napot Óballán. Eközben volt idő ismerkedni, beszélgetni, ötletelni… és persze főzni egy jót.

Ez volt a meghívó.

A felmerült ötletek összefoglalója itt olvasható. Természetesen ez egy út első lépése, a beszélgetés-sorozat, tervezés folytatódik, még semmi sem dőlt el, úgyhogy érdemes csatlakozni!

 

 

2018.10.02. Ünnep és projektindító az Építőművészeti Kollégiumban

 

„AZ ÉPÍTÉS MINT TEREMTÉS, ÉPÍTÉSZET MA, ÉPÍTÉSZET NEM VIRTUÁLIS TÉRBEN” - ALKOTÓ NAP címmel zajlott le egy rendezvény Budapesten, a Magyar Építőművészek Székházában.

A szálak itt még csak részben találkoztak: fiatal egyetemisták terveztek, egy makett is elkészült, de ez csak bemelegítés volt, hiszen a párbeszéd, a közös tervezés még nem is indult be. Balaiak, törökszentmiklósiak is részt vettek, sőt, mindenki örömére remek pörköltet főztek. Nem mindennapi esemény a budapesti kockaköveken!

Az esemény programja megtekinthető itt.

 

 

Egy gyönyörű kiadvány is elkészült erről a napról, a faluban is van pár darab, talán a kocsmában is elolvasható egy sör mellett!

 

 

 

(Az oldal krónikása: Sain Mátyás) 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László

Kapcsolat: H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402, S.M.: msain@freemail.hu, 30/633-7726;